expat life
expatleven Persoonlijk

8 regels voor het expatleven in China

Je verhuist naar China, het is je eerste werkdag. Je wordt uitgenodigd voor een etentje en waarbij je verplicht wordt shotjes te drinken. Uiteindelijk eindig je om 3 uur ‘s nachts in KTV. Gedurende de avond nemen al je collega’s op zijn minst 10 selfies met jou en zingen luidkeels de Chinese versie van Justin Bieber.

Dat is een standaard dag op kantoor.

Vermijd een cultuur shock met deze 8 regels voor het expatleven in China.

1.  Leer ganbei te doen

Je contract mag wel zeggen dat je werkt van 9-5, je hebt duidelijk over de kleine lettertjes gelezen. Iedere business meeting wordt gevolgd door een etentje. Een invitatie afslaan is heel onbeleefd in de Chinese cultuur.

Enkel het etentje bijwonen is niet voldoende. Wanneer je geïnviteerd wordt om ganbei te doen, dan is het een obligatie om je glas in 1 keer leeg te drinken. Vergeet zeker niet ze terug uit te nodigen!

2. Leer onbeschaamd KTV te zingen

Wanneer het op ontspanning aankomt, dan is KTV de plaats om naar toe te gaan na de werkuren. Karaoke zingen is dan ook het favoriete tijdverdrijf van de Chinezen. Je hoeft zeker niet beschaamd te zijn om luidkeels Adele mee te zingen. Zelfs al klinkt het heel vals, je Chinese collega’s zullen het de max vinden.

3. Word gewoon aan warm water drinken

Waar je ook gaat, er is altijd wel iemand die je warm water aanbiedt. Chinezen drinken warm water het hele jaar door en geloven dat warm water al je problemen kan oplossen. Heb je koud? Drink warm water. Heb je hoofdpijn? Drink warm water. De baas is boos op jou? Drink warm water!

4. Neem overal selfies

Om je beter thuis te voelen in de Chinese cultuur, moet je hun gewoontes overnemen. Het is helemaal oké om onbeschaamd selfies te nemen. Hoe ga je anders alle plaatsen herinneren waar je naartoe ging?

5. Geef geen fooi

Laat nooit een fooi achter voor de taxi chauffeur. Ze zullen je zoeken en ze zullen je vinden om de 1 yuan terug te geven. Chinezen zijn dus wel heel eerlijk.

6. Antwoord niet in het Chinees

Tenzij je vloeiend Chinees spreekt, antwoord nooit in het Chinees. Zelfs al is het gewoon “nihao’, er zal meteen verondersteld worden dat je zeer goed Chinees spreekt.  De verkoper zal blijven tegen je babbelen, ook al beantwoord je de vragen niet en maak je duidelijk dat je geen gesprek wilt aangaan.

7. Breng je eigen gezichtscrème mee

De Aziaten houden ervan “whitening” in al hun producten te doen om er bleker uit te zien. Ze willen zelf er graag super wit uitzien. Als je het niet echt hebt voor de “zieke” look, breng dan zeker je eigen gezichtscrème mee.

8. Vraag altijd om de ingewanden achterwege te laten

Maag is een delicatesse in China. De Chinezen door wie je voor een etentje uitgenodigd werd, zullen denken dat ze je een enorm plezier doen met ingewanden op het menu te plaatsen. Niets bederft een avondmaal meer dan wat maag en darmen die drijven in de noodle soep. Speel het safe en vraag op voorhand om de ingewanden achterwege te laten.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *