expatleven Persoonlijk

Bye bye 2017, Hello 2018

Ik hou van de start van het nieuwe jaar. Sinds ik in China woon, kan ik dit tweemaal vieren!

2017 bracht grote veranderingen in mijn leven. Ik was constant aan het bewegen en veranderen. Ik nam de kansen die mij gegeven werden. En ik denk dat ik op dit moment nog niet kan begrijpen hoe groot de impact deze kansen zullen hebben op de rest van mijn leven. Ik groeide professioneel, maar ook persoonlijk.

Hoewel ik kansen kreeg, waren deze ook best wel beangstigend. Het is niet iedere dag even prettig om in een stad te wonen waar we zo goed als de enige buitenlanders zijn of om in een cultuur te leven die zo anders is van deze die we kennen. Maar, ik geloof dat dit net is wat me de energie geeft om iedere ochtend op te staan om te werken en creatief te zijn. Goed je boterham verdienen is zeker belangrijk, maar het is zoveel belangrijker om groei achter na te gaan. Ik moet mezelf opnieuw en opnieuw leren om uit mijn comfort zone te komen en ik zal dat blijven doen in 2018.

2017 – Het was een belangrijk jaar

 • Mathias verhuisde naar China om bij mij te zijn
 • We huurden ons eerste appartementje samen
 • We reisden naar Japan en Thailand
 • We maakten zoveel road trips binnen China naar Tianjin, Zhoushan, Cangyan Mountain, Shanghai, Beijing, Hangzhou
 • We verlieten Ningbo en onze vrienden daar, wat moeilijk was.
 • We verhuisden naar Shijiazhuang in de Hebei provincie en maakten nieuwe vrienden
 • Ik proefde zeester voor de eerste maal
 • Ik nam 26 vluchten
 • En ongeveer hetzelfde aantal hogesnelheidstreinen
 • Mathias en ik openden een kantoor in Shijiazhuang. Hoewel dit moeilijk was in het begin, was het zeker de beste kans van het jaar.
 • Ik ben er in geslaagd een auto te kopen in China, legaal, op mijn naam
 • Ik probeerde zoveel fijne restaurantjes samen met mijn vriendin Charlotte
 • Mathias en ik slaagden er allebei in ons Chinees rijbewijs te verkrijgen
 • Ik reed in het verkeer in China zonder een accident te doen
 • Ik verbeterde mijn niveau van de Chinese taal
 • En las zelf enkele Chinese boeken
 • Ik verbeterde mijn blog en deed moeite om mijn doelpubliek te bereiken
 • We vierden Kerstmis alleen in China, wat een beetje triest was. Maar we waren samen, dus het maakte niet uit.
 • We verscheepten de eerste container naar Europa, wat heel spannend was!
 • Mathias en ik hadden vele dinners met de leveranciers in hun dorp
 • En we ontdekten hoeveel we van Chinezen houden en van deze job

 

2018 – Voornemens

Ik ben 2018 gestart met snorkelen tussen de Phi Phi Island, dus al zeker met een voorsprong! Het zal opnieuw een mooi jaar worden.

In 2018 zal ik…

 1. Reizen

Naar bestemmingen binnen China (Yunnan, Zhangjiajie, Kunming, Harbin,…)

2.  Sporten en gezond eten

Ook al ging ik naar de gym dit jaar en at ik af en toe wel een slaatje, het is tijd om van sporten en gezond eten opnieuw een prioriteit te maken. 2017 was een heel hectisch jaar en soms veranderen prioriteiten. Nu valt alles een beetje in zijn plooi, dus geen excuses meer!

3. Iedere dag iets schrijven

Ik denk niet dat ik echt goed ben in schrijven en ook niet dat ik echt creatief ben. Mijn avonturen documenteren en inhoud schrijven is mijn soort meditatie. Het helpt me om alles in perspectief te plaatsen en houdt me gefocust. Ik mag me niet laten afleiden door twijfel, ik moet blijven schrijven, zelfs al is het gewoon voor mezelf.

4. Meer georganiseerd worden

Ik moet stoppen met dagelijkse taken zoals kuisen of de was doen op de lange baan te schuiven.

5. Ons kantoor doen groeien

Het doel is om de omzet van ons kantoor te verhogen en enkele werknemers aan te nemen. Ook om vaak de fabrieken te gaan bezoeken en verder onze persoonlijke en professionele relatie met de leveranciers uit te bouwen.

6.  Andere expats in kleinere steden van China te bereiken

In 2018 zal ik verder moeite doen om expats die in kleinere steden leven te bereiken. Het is gemakkelijk om je geïsoleerd te voelen en dagelijkse taken (zoals inkopen doen) is veel moeilijker wanneer je in China woont. Hoewel leven in China niet de gemakkelijkste keuze is, het kan zeker en vast een levensveranderende ervaring zijn. Ik denk dat we samen moeten hangen en een verandering brengen in hoe de buitenwereld het leven in China ziet.

“Never give up on a dream just because of the time it will take to accomplish it.

The time will pass anyway.”

~ Earl Nightingale

(Geef nooit een droom op vanwege de tijd dat het zal duren om deze waar te maken. De tijd zal sowieso voorbijgaan.)

2018, let’s do this.

 

1 thought on “Bye bye 2017, Hello 2018”

 1. mooi,mooi ,het leven in zee is mooi he ,ik heb ook mooie visjes enz in zee gezien als sport duiker
  doet zo voord ,we zien jullie graag ,en uw blog is heel mooi en leest gemakelijk ,ik reis mee en de beelden droom ik er bij ,omie en opie

Comments are closed.