expatleven Shijiazhuang

Living local: de blog voor China expats die NIET in Shanghai wonen

Iets meer dan een jaar geleden ben ik aan deze blog begonnen. Wat gestart is als een manier voor familie en vrienden op de hoogte te houden, is veranderd naar een hobby en een manier om andere expats in China te bereiken en te helpen. Ik schrijf zowel in het Engels als Nederlands. In mijn moedertaal schrijf ik vooral zodat mijn grootouders mijn avonturen kunnen volgen, want laten we eerlijk zijn – zij zijn mijn grootste fan. Na een tweede keer verhuizen in China, heb ik veel praktische, culturele en levenslessen bijgeleerd. Achteraf realiseer ik me altijd hoe tijdbesparend en minder stresserend het zou geweest zijn als ik instructies vooraf had.

Vanwege deze reden wil ik mijn blog vooral richten op het expat leven in kleinere steden van China. Aan alle expats uit Shanghai of Beijing: lees niet verder, dit is niet voor jullie. Ga cocktails drinken want er is wel ergens in de stad op dit moment een happy hour bezig. Leef je in een kleinere stad in China of ben je benieuwd hoe het leven in een kleinere stad in China er aan toegaat, druk dan zeker nu SUSCRIBE! en volg al mijn avonturen.

 

Mathias en ik zijn 2 maand geleden van Ningbo naar Shijazhuang verhuisd. Ningbo is een Second Tier city aan de ooskust in de rijkste provincie van China (Zhejiang). Als je toen mijn blog  gevolgd hebt, weet je alvast dat ik daar een fantastisch jaar beleefd heb. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt en ook de stad zelf gaf mij een enorm positieve energie.

Shijiazhuang ligt zo’n 1300 km noordelijk van Ningbo. Hoewel we nog in hetzelfde land zijn, is er duidelijk een verschil in gewoontes en omgeving. Een voorbeeld is de sterke aanwezigheid van het communisme hier in Shijiazhuang, dit is zeker niet het geval in de meer zuidelijke regio’s van China. Shijiazhuang ligt dicht bij Beijing en slechts op 20 minuten van Zhengding. Zhengding is de geboorteplaats van Xi Jinping (de huidige president van China). Vanwege deze locatie wonen we bijgevolg in het hart van het communisme. Een kloppend hart weliswaar, ik was gechoqueerd door de vele standbeelden en afbeeldingen van Mao Zedong.

Standbeeld van Mao in Chang’an Park (Shijiazhuang)

 

Het grootste verschil is dat de hoeveelheid buitenlanders schaars is. Wanneer we over straat lopen, voelen we de ogen van de Chinezen in onze rug gebrand. Toegegeven wanneer wij hier een buitenlander op straat voorbij zien lopen, staan we zelf versteld. Met het gevolg dat er ook weinig voorzieningen zijn voor buitenlanders en mijn kennis van de Chinese taal gegroeid is.

 

Als ik eerlijk ben waren de eerste weken niet zo gemakkelijk. Het gemis naar Ningbo was groot en we liepen hier wat verloren. De verschillen tussen de twee steden zijn enorm. Maar zoals ik al in een aantal blogs geschreven heb, vind ik het opnieuw verrassend hoe snel we ons hier thuis voelen. Een aantal maanden terug hadden we nog nooit van deze stad gehoord, ondertussen hebben we hier een appartement, een aantal vrienden en onze vaste stekjes om te gaan eten, shoppen of sporten gevonden.

Kruispunt in het centrum van Shijiazhuang

We leven meer local dan ooit. Geloof mij, meer Chinees dan Shijiazhuang wordt het niet. Hier hoeven we zeker niet te twijfelen aan de authenticiteit van het eten of toeristische scams want alles wordt hier gemaakt door Chinezen voor Chinezen. Het leven hier loopt niet altijd van een leien dakje, maar het is op zijn minst iedere dag opnieuw interessant!