expatleven

Vreemde culturen zijn er enkel om van te leren

Ga niet alleen reizen, maar verblijf ook voor een tijdje op een vreemde plaats. Dompel jezelf onder in een cultuur en gewoontes van het onbekende. Leer je weg te zoeken in een plaats waar je niets van de opschriften of taal begrijpt. Proef van de maaltijden en geniet van de nieuwe smaken die je niet herkent. Maak vrienden die een compleet andere opvoeding hebben gekregen en zie de wereld door hun ogen.

Dit helpt ons te relativeren en te beseffen met hoeveel luxe en vrijheid wij zijn opgegroeid. Jezelf volledig onttrekken van alles wat je kent en te leven in een wereld waar alles een avontuur is, maakt je heel snel volwassen. Je leert voor jezelf zorgen en je leert voor jezelf een leven te bouwen. Wanneer alle zekerheden wegvallen, leer je geluk voor jezelf creëren, want er is niemand om het voor je te doen. Je beseft des te meer de waarde van echte vriendschap en dat tijd spenderen met mensen die geen meerwaarde aan je leven brengen een verlies is. Je leert bruggen over verschillende werelddelen te maken en de onnodige ballast los te laten.

Boven alles leer je open te staan voor andere visies, levensstijlen, politieke keuzes en deze ook te respecteren. Het doet je beseffen dat iedereen op deze wereld even veel waard is en hoewel het leven onfair is, je alleen maar je best kan doen om op jouw manier iedereen gerespecteerd en gewaardeerd te doen voelen. Door het luisteren naar de verhalen van mensen die op mijlen ver van ons thuisfront zijn groot gebracht, zie je in dat iedereen zijn leed en verdriet heeft gehad. En dat wanneer jezelf, je familie en vrienden gezond zijn, je al een heel groot geluk in handen hebt.

Ik geloof dat als iedereen, als enige buitenstaander een tijdje in een vreemde cultuur zou doorbrengen, de wereld er veel beter uit zou zien. Misschien zouden mensen dan de tijd nemen, de medemens waar ze dag in dag uit mee samen leven beter te begrijpen. Als je niet iedere dag onbegrepen en gefrustreerd wilt rondlopen, is moeite doen om verschillen te begrijpen zo belangrijk. Er voelt niets meer oprecht, dan wanneer een vreemde die genoeg familie en vrienden heeft, toch de tijd neemt om je in hun armen te sluiten en je wilt thuis doen voelen in hun cultuur. Hoewel er verschillen en frustraties zijn, herken je het al te familiaire gevoel van vriendschap en liefde.

Wanneer je écht wilt luisteren en bijleren van een andere cultuur, leer je de wereld door een andere bril zien. Begrijp je dat alle waarden waarmee je groot gebracht bent, aangepast of verbeterd kunnen worden. Onze westerse cultuur heeft niet de ultieme waarheid, omdat we meer “ontwikkeld” zijn. Integendeel.  Er is niet 1 waarheid, er zijn veel verschillende opvattingen en uit eender welke kan je iets bijleren. Iedere mens brengt op zijn manier een meerwaarde aan deze planeet, ongeacht cultuur en godsdienst.  Tijd spenderen in een ver land doorprikt je bekrompen visie van de wereld, want leren van andere mensen en culturen brengt enkel maar verrijking en groei met zich mee.